Officiele HD/ED foto’s

Om de aandoeningen heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) aan te kunnen tonen, is het van belang om officiële röntgenfoto’s te laten maken. Onderstaand geven we meer uitleg wat dit betekend.

Preventie van heupdysplasie en elleboogdysplasie

Het fokken met dieren die heupdysplasie of elleboogdysplasie hebben is niet verstandig. Daarom is het voor vele rashonden verplicht om officiële röntgenfoto’s HD/ED te maken voordat er officieel mee gefokt mag worden.

De afdeling Gezondheid, Gedrag en Welzijn van de Raad van Beheer coördineert het onderzoek naar erfelijke afwijkingen. Onze praktijk is bevoegd om officiële röntgenfoto’s te maken voor het fokken van rashonden.

Officiële röntgenfoto’s heupdysplasie (HD) onderzoek

Het Heupdysplasie onderzoek richt zich op een röntgenologische beoordeling van de anatomie van de heupgewrichten. In eerste instantie bij rashonden die ingeschreven staan in het NHSB. De minimale leeftijd van de honden is 12 maanden. Enkele rassen kunnen echter pas vanaf 18 maanden onderzocht worden, zoals: Berghond van de Maremmen, Bullmastiff, Landseer ECT, Mastiff, Newfoundlander, Sint Bernard, Bordeaux Dog, Duitse Dog, Leonbergse Hond, Mastino Napolateno en de Pyrenese Berghond.Voor de volgende rassen wordt geadviseerd om ze na minimaal 18 maanden te onderzoeken: Appenzellen Sennenhond, Berner Sennenhond, Entlebucher Sennenhond, Grote Zwitserse Sennenhond en de Kuvasz.

Officiële röntgenfoto’s elleboogdysplasie (ED) onderzoek

Het elleboogdysplasie onderzoek richt zich op een röntgenologische beoordeling van de anatomie van de ellebooggewrichten. In eerste instantie bij rashonden die ingeschreven staan in het NHSB.Voor de meeste rassen geldt een minimum leeftijd van 18 maanden. Enkele rassen kunnen al na 12 maanden onderzocht worden, zoals: Labrador Retriever, Golden Retriever, Chesapeake Bay Retriever, Flatcoated Retriever, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Duitse Herdershond, Rottweiler en de Bouvier des Flandres.Voor de volgende rassen geldt een verplicht, uitgebreider diagnoseonderzoek (per elleboog 4 in plaats van 2 opnames): Labrador Retriever, Golden Retriever, Chesapeake Bay Retriever, Rottweiler, Berner Sennenhond, Duitse Herder en de Bordeaux Dog.

Direct Digitaal Röntgenapparaat

Wij kunnen met ons Direct Digitaal Röntgenapparaat snel en goed werken. Voor het maken van perfecte heupdysplasie en elleboogdysplasie foto’s moet de hond soms in de juiste positie heel mooi stil liggen. Soms kan dit zonder sedatie maar vooral bij het maken van meerdere opnames is het beter om de hond te sederen.

De HD/ ED foto’s worden door ons doorgestuurd naar de Raad van Beheer. De foto’s worden dan beoordeeld door de beoordelingscommissie.

Wat moet u als eigenaar weten en doen voor de afspraak?

  1. U moet weten wat de minimale leeftijd is waarop de foto’s genomen mogen worden.
  2. De hond moet goed geïdentificeerd en geregistreerd zijn bij het NSHB.
  3. De eigenaar van de hond moet in Nederland wonen.
  4. U moet een account aanmaken bij de Raad van Beheer.
  5. U dient het email-adres dat u hierbij hebt opgegeven, de stamboom en het eigendomsbewijs van de Raad van Beheer mee te nemen naar de afspraak.
  6. De hond moet op de dag van afspraak nuchter zijn voor een eventuele sedatie.

De uitslag van de onderzoeken

De eigenaar krijgt direct van de Raad van Beheer de uitslag van de beoordeling van de aangevraagde onderzoeken. Deze uitslag krijgt u via het email-adres dat u heeft doorgegeven aan de Raad van Beheer.

De volgende classificatienormen voor HD worden gehanteerd:

A: Geen aanwijzingen voor HD (negatief)

B: Bijna normale heupgewrichten (overgangsvorm)

C: Lichte vorm van HD (licht positief)

D: Heupdysplasie (positief)

E: Ernstige vorm van HD (optima forma)

Bij het standaard ED onderzoek gelden de volgende classificatienormen, in oplopende ernst: Vrij, Graad 1, Graad 2 en Graad 3

In de gevallen waarin tevens diagnoseonderzoek wordt vereist, zal de beoordelingscommissie tevens een uitspraak doen over de diagnose:

OCD: vrij – verdacht – aanwezig

LPC: vrij – verdacht – aanwezig

LPA: vrij – verdacht – aanwezig

INC: vrij – verdacht – aanwezig

Bezwaar aantekenen tegen de uitslag

Er bestaat voor de geregistreerde eigenaar de mogelijkheid om binnen 6 weken na de registratiedatum bezwaar aan te tekenen tegen de beoordeling van de beoordelingsinstantie. Het bezwaar dient via het persoonlijke account waarin het certificaat is ontvangen, te worden ingediend.

Tarieven van officiële röntgenfoto’s

Onze tarieven van het HD/ED onderzoek 2024 incl. 21% BTW en eventuele sedatie:

Röntgen officieel HD incl. evt. lichte narcose € 150
Röntgen officieel HD + ED 4 opnames | incl. evt. lichte narcose €250
Röntgen officieel HD + ED 8 opnames | incl. evt. lichte narcose €350
Röntgen officieel HD Beoordelingskosten RvB €66,75
Röntgen officieel ED Beoordelingskosten RvB €80,05

De onderzoekskosten van het HD/ED panel moet u tegenwoordig direct aan ons voldoen. U krijgt dan wel sneller uitslag van het HD/ ED onderzoek.

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze praktijk.