Artroseconsult

In het kort

Artrose is een veelvoorkomende aandoening en is ook beter bekend onder de noemer gewrichtsslijtage. Het is een chronische aandoening en ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Tevens vermindert bij artrose ook de vloeistof in het gewricht van de hond. Kraakbeen beschadiging kan komen door trauma (bv. gescheurde voorste kruisband in de knie) en erfelijke afwijkingen zoals heupdysplasie (het niet goed aansluiten van de heupkom en kop). Al deze oorzaken geven een verkeerde belasting en een beschadiging van het kraakbeen. Ook door een ontsteking kan het lichaamseigen kraakbeen niet meer als zodanig herkend worden. Het lichaam reageert hierop met een afweerreactie tegen het kraakbeen. Dit laatste wordt reuma genoemd. Door slijtage van gewrichtskraakbeen en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in de gewrichten kunnen botten over elkaar schuren. Dit veroorzaakt veel pijn.

De pijn die gepaard gaat bij artrose is voor eigenaren soms lastig te herkennen. Toch zijn er een aantal symptomen te herkennen die gelinkt kunnen worden aan artrose. Als één of meerdere symptomen herkend worden, is het van belang om een diagnose te laten stellen. Vanuit daar kan een behandeling ingezet worden

Het artrose consult

Omdat artrose een veelvoorkomende chronische aandoening is, hebben wij op onze praktijk een speciaal begeleidingsprogramma voor artrose patiënten opgezet; het artrose consult. Het artrose consult zorgt voor een goede begeleiding van de ziekte met als doel de achteruitgang van het gewricht zo veel mogelijk te vertragen. Het consult bestaat uit een begeleiding die per dier op maat gemaakt wordt. Tijdens het consult komen verschillende onderwerpen aanbod zoals gewichtscontrole (wegen, voedingsadvies), algemene gezondheid van het huisdier en het nakijken van eventuele medicijnen die gebruikt worden.

Eventueel is een verwijzing naar een dierenfysiotherapeut te overwegen. De dierenfysiotherapeut houdt zich bezig met het geheel aan activiteiten gericht op het bewegend functioneren van het dier met als doel het voorkomen, verminderen en/of compenseren van ziekten en stoornissen van het houdings- en bewegingsapparaat.

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze praktijk.