Gescheurde voorste kruisband

Kruisbanden zorgen voor stabiliteit in het kniegewricht. De voorste kruisband speelt daarin de belangrijkste rol. Een scheur in de voorste kruisband is de meest voorkomende oorzaak van kreupelheidsproblemen in de achterpoot van de hond. Het kan voorkomen bij elk ras, op elke leeftijd en ook bij katten. Als er sprake is van een voorste kruisband scheur dan wordt het gewricht instabiel. Dit kan vervolgens leiden tot meer schade in de knie en meer pijn.

Oorzaak van een gescheurde kruisband

Meestal is er sprake van geleidelijke degeneratie of achteruitgang van de voorste kruisband. De voorste kruisband kan dan bijvoorbeeld na een minimale belasting plotseling scheuren. Maar de scheur van de voorste kruisband kan ook plotseling ontstaan na een ernstig trauma. Meerdere factoren kunnen een rol spelen bij de achteruitgang van de voorste kruisband. Denk daarbij aan erfelijke factoren, hormonale factoren, de bouw en eventueel overgewicht. Vaak zijn beide voorste kruisbanden aangetast. Bij 30 – 40% van de honden (met een gescheurde voorste kruisband aan een poot) zal binnen 2 jaar ook de andere voorste kruisband scheuren. Vooral bij honden met een steile kniestand (zoals: Rottweilers, Chow Chows, Boxers, Mastiffs en Labradors) komen voorste kruisbandscheuren veel voor.

Symptomen

Honden met een gescheurde voorste kruisband zullen plotseling kreupel zijn en gaan dan op 3 poten staan. Soms is het gewricht dik en gezwollen. Na 2 tot 3 weken zien we soms een verbetering optreden. Deze verbetering houdt dan een paar maanden aan, totdat het daarna weer erger wordt. Vaak is dan de meniscus erbij betrokken en is er sprake van artrose.

Diagnose

Met goed lichamelijk onderzoek is vaak een waarschijnlijkheidsdiagnose te stellen. Het kniegewricht is dan pijnlijk en instabiel. Bij een ‘positieve schuifladentest’ kan ter plaatse van de knie het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen makkelijk naar voren geschoven worden. Soms is deze test beter te doen onder sedatie omdat de spieren dan verslapt zijn. Röntgenfoto’s moeten genomen worden om eventuele andere zaken uit te sluiten of aan te tonen. Tevens zijn röntgenfoto’s belangrijk voor de eventuele behandeling. Ook kan onderzoek van gewrichtsvloeistof na een gewrichtspunctie helpen bij de diagnose. Maar vaak zie je pas daadwerkelijk wat er aan de hand is, als je in het gewricht kijkt tijdens een operatie.

Behandeling van een gescheurde kruisband

Een gescheurde voorste kruisband kan het beste met een operatie behandeld worden. Alhoewel geen enkele behandeling het ontstaan van slijtage in het gewricht volledig kan stoppen, zien we bij 85 tot 90% van de geopereerde dieren duidelijk positief effect ten opzichte van niet geopereerde dieren. Er zijn meerdere operatietechnieken beschikbaar. Onafhankelijk van welke methode gebruikt wordt is het belangrijk om het gewricht te openen en goed te bekijken. De restanten van de kapotte kruisband worden dan verwijderd evenals de losse delen van een eventueel beschadigde meniscus.

Op onze praktijk doen wij de laterale teugelmetode en de TTA.

Laterale teugelmethode

Met deze operatie hebben wij goede resultaten bij de honden tot en met 20-25 kg. Bij zwaardere honden adviseren wij een TTA of een TPLO. Bij deze methode wordt er een kunstband geplaatst aan de buitenzijde van de knie. Bij de meeste honden plaatsen wij een dubbele teugel aan de buitenkant en soms plaatsen wij een extra teugel aan de binnenzijde. Het gewricht wordt imbricerend (strak) gehecht, zodat de stabiliteit van het gewricht nog beter wordt. De kosten van de laterale teugelmethode zijn vanaf 750 euro.

TTA

Tibial Tuberosity Advancement is een operatietechniek die wij ook regelmatig uitvoeren op onze praktijk. Deze methode heeft volgens veel specialisten de voorkeur bij zwaardere honden. Bij de TTA methode wordt er een titanium kooi geplaatst in het bot van het onderbeen. Hierdoor verandert de krachtwerking in de knie en kan de knie snel weer goed gebruikt worden. De kans op artrose of artritis op de langere termijn wordt daardoor aanzienlijk verminderd. Het verschil met de TTA rapid is dat we tevens een titanium TTA plaat plaatsen. Deze plaat zorgt ervoor dat er minder kans is op het losraken van het naar voren verplaatste deel van de knie. De kosten van de TTA operatie zijn vanaf 1500 euro.

TPLO

De TPLO of Tibial Plateau Leveling Osteotomy is een methode die vergelijkbaar is met de TTA. Bij de TPLO wordt de bouw van het hele gewricht veranderd, waardoor de voorste kruisband overbodig wordt. De operatie is wel veel gecompliceerder dan de TTA. Sommige specialisten geven bij bepaalde honden de voorkeur aan een TPLO in plaats van een TTA. Onze ervaring is dat de resultaten vergelijkbaar zijn.

Complicaties chirurgie

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden. Gelukkig treden deze complicaties zelden op.

Zelden overlijdt een patiënt als gevolge van de anesthesie. Dankzij het gebruik van anesthesieprotocollen, een zo veilig mogelijke narcose en een goede monitoring is dit probleem geminimaliseerd maar niet gereduceerd tot nul.

Infectie na de operatie kan optreden, maar komt eveneens weinig voor. Door een strikte, steriele operatietechniek en het gebruik van antibioticum voor, tijdens en na de operatie wordt dit tot een minimum beperkt. Een snelle behandeling van de infectie kan de problemen verhelpen. Soms moeten achteraf de implantaten verwijderd worden. Het is belangrijk, bij het vermoeden van een infectie, zo snel mogelijk contact op te nemen met de praktijk.

Een enkele keer ontstaat na een TTA operatie een fractuur van het onderbeen. Er is dan helaas nog een operatie nodig.

Bij te vroege, intensieve belasting van de poot kan het voorkomen dat, ofwel een teugel knapt, ofwel een implantaat of schroef van de TTA beschadigd raakt of breekt. Een geleidelijke revalidatie en beperkte bewegingsvrijheid na de operatie is dus erg belangrijk.

Na de operatie

Na de operatie is de poot verbonden met een drukverband. Dit verband mag u na 24 uur zelf verwijderen. Uiteraard krijgt uw hond of kat een kraag, pijnstilling en antibioticum mee. De eerste 2 weken mag de hond vrijwel niets. Na 14 dagen is de eerste controle op de praktijk en worden eventuele huidhechtingen verwijderd. Daarna begint de echte revalidatie. We willen de hond na 6 – 8 weken en eventueel na 12 weken weer zien. 8 weken na de TTA operatie worden er weer röntgenfoto’s gemaakt. Voor een goede revalidatie is het verstandig om een dierenfysiotherapeut te raadplegen.

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze praktijk.