Vaccinatie Paard

Vaccineren

Vaccinatie en goed stalmanagement zijn een belangrijke schakel in de preventie van infectieuze ziekten zoals rhinopneumonie, influenza en het West-Nijl virus. Een van de vaccinatie die jaarlijks toegediend moet worden is degene tegen influenza en tetanus. Deze is tevens verplicht voor alle paarden die op wedstrijd gaan. Als het paard tevens internationale wedstrijden start, dan is een tweejaarlijkse vaccinatie verplicht.

Voor veulens (geboren vanaf 1 januari 2023) geldt het volgende schema:

Eerste vaccinatie 6 maanden leeftijd
Tweede vaccinatie 4 tot 6 weken later
Derde vaccinatie 6 maanden later
Herhaling Binnen 365 dagen na de 3e enting

In tegenstelling tot bij influenza kan een paard dat besmet is met West-Nijl virus geen andere paarden besmetten. Het virus wordt namelijk overgedragen door de beet van een besmette mug.

Dit betekent ook dat een individueel paard beschermd is na vaccinatie, ook als de andere paarden op stal niet geënt zijn. Wij adviseren de vaccinatie tegen West Nile net voor de start van het muggenseizoen, dus in het voorjaar. De basisvaccinatie bestaat uit twee injecties met enkele weken tussentijd. Daarna volgt een jaarlijkse herhaling.

Het vaccineren tegen rhinopneumonie (EHV) leidt tot een minder ernstige luchtweginfectie bij besmetting. Daarnaast scheiden gevaccineerde paarden minder virusdeeltjes uit. In tegenstelling tot de enting van het West Nile Virus is het bij rhinopneumonie wel noodzakelijk om alle dieren op het bedrijf te vaccineren (idealiter twee keer per jaar). Aangezien rhinopneumonie zich in meerder vormen kan uiten, zijn er ook verschillende soorten vaccinaties beschikbaar. De resultaten van vaccineren bij de abortus en neurologisch vorm van EHV zijn echter minder goed dan bij de respiratoire vorm. In het geval van een verhoogd risico op de abortus vorm, adviseren wij om drachtige merries gedurende de dracht driemaal te laten vaccineren.

Paarden kunnen vanaf een leeftijd van 4 maanden gevaccineerd worden tegen droes. Na de 1e injectie is een herhaling noodzakelijk na 4 weken. Het vaccin zorgt ervoor dat de symptomen minder erg zullen zijn. Besmetting wordt echter niet voorkomen.

Het is tevens mogelijk om te vaccineren tegen schimmel. Wij adviseren dit niet standaard. Dit werkt zowel om de schimmel te voorkomen als de schimmel te behandelen. Een basisvaccinatie dient na twee weken herhaald te worden. Daarna is het noodzakelijk om het vaccin ieder half jaar te herhalen.

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met één van onze praktijken.