Droes bij paarden

Droes wordt veroorzaakt door een bacterie (Streptococcus equi equi). Het is een zeer besmettelijke aandoening die met name voorkomt bij paarden jonger dan vijf jaar. Het beginstadium van de infectie kenmerkt zich door koorts, sloomheid en verminderde eetlust. Enkele dagen later kan het paard gaan hoesten en snotterige neusuitvloeiing krijgen. Daarnaast kunnen de lymfeknopen gaan ontsteken en abcessen vormen (meestal in de keelstreek).

In enkele gevallen verspreidt de infectie zich over het gehele lichaam. Dit heet ‘verslagen droes’. Behandeling van verslagen droes levert vaak teleurstellende resultaten op.

De bevestiging van droes kan door middel van een neusswab. Dit is alleen zinvol enkele dagen na het starten van de koorts. Doorgaans behandelen we droes niet met antibiotica, omdat dit het rijpen van de abcessen vertraagt. Wel adviseren wij om patiënten met droes te ondersteunen met een pijnstiller en ontstekingsremmer.

Bij paarden met koorts (veelal boven 38,3°C) en/of een opgezwollen keelregio adviseren wij altijd om een dierenarts raad te plegen.

Er kan tegen droes gevaccineerd worden, dit voorkomt niet dat uw paard droes oploopt, wel zijn de klachten minder na vaccinatie.

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met één van onze praktijken.