ECG

Met een ECG hartfilmpje kunnen we het functioneren van de hartspier zichtbaar maken. Het hart is een holle spier die door samen te trekken, bloed rond pompt in het lichaam. Bij het samentrekken worden er elektronische signalen afgegeven. Deze elektronische signalen worden opgevangen door het ECG apparaat. Zo kunnen afwijkingen waargenomen worden.

ECG hartfilmpje

Het maken van een hartfilmpje is over het algemeen niet belastend voor uw huisdier. Het is geheel pijnloos en in de meeste gevallen hoeft uw huisdier niet onder narcose. In een aantal gevallen wordt uw huisdier op de zij gelegd, in andere gevallen kan het huisdier blijven staan. Doordat het apparaat geen straling bevat, kunt u als eigenaar aanwezig zijn bij het maken van de hartfilmpje.
De gegevens van het hartfilmpje worden door de computer geanalyseerd en door ons beoordeeld. In twijfel gevallen kunnen wij het hartfilmpje opsturen naar een specialist.

De afbeelding geeft een deel van de uitslag weer.

Symptomen van een hartafwijking kunnen zijn

  • Sneller vermoeid raken, verminderd uithoudingsvermogen;
  • Hoesten, met name ’s morgens vroeg en in rust;
  • Vermageren;
  • Vocht vast houden (bijvoorbeeld in de buik).

Er wordt een afwijking gevonden

Natuurlijk hopen we dat dit niet het geval is maar is er wel wat gevonden, dan zal er een medicijnbehandeling geadviseerd worden. In een aantal gevallen is verder onderzoek nodig in de vorm van een echo of röntgenfoto om de precieze aandoening vast te stellen.

Behandeling

Helaas kunnen we de aandoening niet weg nemen. We kunnen wel medicijnen voorschrijven die het hart kunnen ondersteunen. Deze medicijnen zullen in de meeste gevallen levenslang gegeven moeten worden. Ook kan een aangepast dieet bij hartproblemen helpen. Welke soort medicatie uw huisdier nodig heeft, hangt af van het hartprobleem en hoe ernstig het is. De medicijnen variëren van bloeddrukverlagende middelen tot medicijnen die het hartritme beïnvloeden.

Wanneer er een hartziekte is geconstateerd, is het verstandig om in overleg met de dierenarts regelmatig op controle te komen. Zo kunnen we het effect van de medicatie controleren.

Jaarlijkse gezondheidscontrole

Wilt u geen risico lopen? Kom dan jaarlijks met uw huisdier voor een gezondheidscontrole. De dierenarts voert bij de jaarlijkse gezondheidscontrole een algemene check uit die onder andere bestaat uit het luisteren naar het hart. Als uw huisdier gezond verklaart is kan hij eventueel ook gevaccineerd worden.

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze praktijk.