Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is de meest voorkomende, door teken overgedragen infectie ziekte in Europa. Het wordt veroorzaakt door spirocheten, spiraalvormige bacteriën (borrelia), die de ziekte kunnen veroorzaken bij zowel mens als dier. De teek die de ziekte van Lyme veroorzaakt, komt in heel Europa voor. Deze tekensoort (ixodes ricinus) komt voor in het bos, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras. Maar ook in je eigen achtertuin! Teken zijn actief van het vroege voorjaar tot diep in het najaar.

In Nederland zijn er ongeveer 20 – 25% van de teken besmet met borrelia. Alle honden die gebeten worden door een besmette teek, hebben kans op het ontwikkelen van de ziekte. Het kan maanden duren voordat de symptomen zichtbaar worden. Veel geïnfecteerde honden tonen niet eens ziekteverschijnselen. Symptomen die veel voorkomen bij ziekte van Lyme zijn: kreupelheid, koorts en sloomheid. Dit zijn vaak algemene klachten en kunnen ook duiden op een andere aandoening. Daarom adviseren wij om contact op te nemen met ons als u deze symptomen waarneemt!

Preventie

Om de ziekte van Lyme te voorkomen, is het raadzaam om preventief tegen teken te behandelen. Onze praktijk heeft goede preventieve middelen, die niet schadelijk zijn voor de hond, die teken goed weren. Deze middelen zijn in de vorm van een pipet (pipetje uit drukken in de nek) of tablet (oraal toedienen van tablet) verkrijgbaar. Wij leggen u graag uit welk middel het beste past bij uw hond.

7 tips voor het verwijderen van een teek

  1. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet.
  2. Knijp niet in het lichaam van de teek.
  3. Trek met een pincet, een tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
  4. lrriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur. Dit verhoogt de kans op besmetting!
  5. Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je hand en met zeep.
  6. Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.
  7. Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda.

Vind je bij jezelf, hond of kat een teek? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk met behulp van een tekentang of een pincet. De teek kan je het beste zo dicht mogelijk op de huid bij de kop pakken en hem er rustig uittrekken. Hoe eerder de teek verwijderd is, hoe kleiner de kans op besmetting is.

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze praktijk.