Voeding paard

Voeding is de basis voor een gezond paard. Veel aandoeningen vinden hun oorsprong bij de voeding, zoals koliek en hoefbevangenheid. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat brokken en supplementen het belangrijkste onderdeel zijn van het rantsoen. Het merendeel van het dieet bestaat echter uit ruwvoer โ€“ daarom verdient het ruwvoer de meeste aandacht.

Onze paardenartsen zijn gecertificeerd voedingsconsulent en kunnen u helpen met het samenstellen van een passend rantsoen. Voorafgaand aan een voedingsconsult adviseren wij om een ruwvoeranalyse uit te voeren. Deze analyses geven een eerste screening van de voeding van het paard. Op basis van de uitslag kan vervolgens een passend krachtvoer en/of supplement worden voorgeschreven.

De marketing voor supplementen en krachtvoeders is enorm sterk. Voor ieder paard is wel een passend supplement. De meeste paarden in Nederland hebben echter voldoende aan goed ruwvoeder en een aanvullende mineralenbrok en/of balancer. In sommige situaties, zoals fokkerij, ziekte of topsport kan het aanvullen van het rantsoen met supplementen wel zinvol zijn. Dit is maatwerk!

Bij ons kunt u terecht voor voedingsadvies en rantsoenberekeningen voor uw paard!