Virussen bij de kip

Er zijn tal van ziektes die kunnen voorkomen bij uw kip. Hieronder worden de meest voorkomende ziektes besproken. Voor meer informatie over andere ziektes kunt u contact opnemen met de praktijk.

  • Vogelgriep

Dit is een dodelijke virusziekte die zeer snel kan verlopen. Vaak ziet u uitval onder uw kippen. Een kip met vogelgriep is helaas niet te behandelen. Indien u vogelgriep vermoedt, kunt u het beste deze kip isoleren van de andere kippen.

Omdat deze ziekte een gevaar is voor de pluimveesector bent u verplicht uw kippen af te schermen als er een vogelgriepuitbraak in het land is. Afschermen doet u door de kippen enkel in een ren te laten lopen die overdekt is. Dit omdat wilde vogels zo geen ontlasting kunnen laten vallen tussen uw kippen waardoor de kans op overdracht van vogelgriep wordt beperkt.

  • Ziekte van Marek

Bij de ziekte van Marek ontstaan er tumoren die worden veroorzaakt door een virus. Er zijn drie vormen, de zenuw-, de huid- en de oogvorm. De ziekte komt voor bij jonge kippen, meestal tot een half jaar leeftijd. Het meest voorkomende verschijnsel is een verlamming van de poot. Er is helaas geen medicatie om de ziekteverschijnselen te bestrijden.

  • Infectieuze Laryngotracheïtis = ILT

Kippen met ILT hebben vaak de snavel open, hebben last van oogontsteking en bijgeluiden bij het ademen. Tevens spugen ze vaak rode slijmdraden uit. De ziekte wordt veroorzaakt door een herpesvirus. Omdat het een virus is, moeten de kippen uitzieken en zijn er geen directe medicijnen tegen ILT. Wel zijn er medicijnen om de kippen te ondersteunen bij secundaire infecties waardoor ze er weer sneller bovenop kunnen komen.

  • Infectieuze Bronchitis = IB

Kippen met IB krijgen met name last van luchtweg- en voortplantingsproblemen. Bij oudere leghennen zijn afwijkende eieren de voornaamste klacht. De eischaal is dan niet glad, maar hobbelig. Daarnaast kan ook het aantal eieren dat de kip legt afnemen. Tevens worden uw kippen ook gevoeliger voor andere infecties. Helaas is deze ziekte niet te genezen als uw kip éénmaal besmet is. Het virus wordt verspreid via de lucht en via ontlasting.

  • Pseudovogelpest = NCD

Kippen kunnen worden besmet door zieke vogels (bijna alle vogels zijn gevoelig voor deze ziekte) of door contact met ontlasting/speeksel van besmette dieren. NCD is een gevaarlijke ziekte voor de pluimveesector, daarom worden alle bedrijfsmatig gehouden kippen gevaccineerd. Als u met uw kippen naar een tentoonstelling gaat, bent u ook verplicht om uw kippen te laten vaccineren.

De ziekte start met een afwijkende ademhaling. De kip zal minder en tevens misvormde eieren gaan leggen. Ook kan er waterdunne, groene ontlasting optreden. Vaak sterven kippen die besmet raken met NCD.