Sterilisatie konijn

Ook is het mogelijk om konijnen te steriliseren. Redenen hiervoor zijn met name het voorkomen van problemen aan de voortplantingsorganen op latere leeftijd. Tumoren aan de eierstokken met eventueel uitzaaiingen zien we regelmatig. Ook gedrag kan een reden zijn om te gaan steriliseren, meestal worden de voedsters liever tegenover de andere dieren als ze gesteriliseerd zijn.

Voordat een konijn gesteriliseerd wordt, wordt het eerst volledig nagekeken door een van onze dierenartsen. Hierbij wordt gelet op de conditie van het dier, hartslag en het gewicht. Als er geen verontrustende dingen uit het onderzoek komen, krijgt het konijn een narcose middel toegediend. Als het konijn slaapt, worden de ogen gezalfd. Doordat het konijn onder narcose is, kan het konijn niet met zijn ogen knipperen. Om uitdroging van de ogen te voorkomen, worden de ogen gezalfd. Voordat het konijn in de operatiekamer komt te liggen, wordt het konijn op een warmtemat gelegd om zo de temperatuur in het lichaam op peil te houden tijdens de operatie. Bij de sterilisatie maken we de buik open van het konijn. Hierbij verwijderen we zowel de eierstokken beiderzijds als de baarmoeder. Daarna maken we de buik weer dicht en is het verstandig om een medical pet shirt aan te schaffen, zodat het konijn niet aan de wond kan zitten.

Veel konijnen kunnen zelf hun lichaamstemperatuur niet op peil houden net na de operatie. Daarom worden geopereerde konijnen ook goed in de gaten gehouden en houden we de temperatuur op peil. Er is een mogelijkheid om ze in een couveuse te leggen. Indien het konijn weer zelfstandig eet, mag hij meer naar huis.

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze praktijk.