Sterilisatie poes

Heeft u al nagedacht of uw poes gesteriliseerd wordt? Hieronder vindt u enkele redenen waarom u een poes kan laten steriliseren.

Redenen voor sterilisatie

  • De poes wordt niet meer krols
  • Geen ongewenste zwangerschappen
  • Verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren
  • Geen kans meer op baarmoederontstekingen

De poes wordt rond de leeftijd van 6 á 7 maand voor het eerst krols. Dit betekent dat de poes dan ook drachtig kan worden. Ons advies is om rond de 6 á 9 maand de poes te steriliseren. Het steriliseren kan al voor de eerste krolsheid.

Voorbereiding van de operatie

U kunt een afspraak maken bij onze praktijk voor een sterilisatie. Van te voren krijgt u van onze assistente enkele instructies mee zoals bijvoorbeeld het nuchter houden van de poes (avond van te voren geen voer meer aanbieden, alleen water). Op de dag zelf kan de poes ‘s ochtends/ ‘s middags gebracht worden. Een assistente zal de poes opnemen. Voordat de operatie wordt uitgevoerd, wordt er eerst een uitgebreid onderzoek verricht (o.a. luisteren naar hart en longen) om te kijken of de poes gezond is. Indien dit in orde is, krijgt de poes een injectie met narcosemiddel.

De operatie

Als de poes slaapt, krijgt zij een pijnstiller toegediend. Tevens worden de ogen van de poes gezalfd zodat de ogen niet uitdrogen. Tijdens een narcose knippert een dier niet met zijn/haar ogen. Hierdoor wordt het oog droog. Daarom worden de ogen gezalfd.
De buik van de poes wordt geschoren, gewassen en steriel gemaakt. Vervolgens wordt er een snede in de huid gemaakt en de buikwand wordt geopend. Door middel van een speciaal sterilisatiehaakje, worden de eierstokken uit de buik gehaald. De eierstokken worden afgebonden en verwijderd. Als beide eierstokken zijn afgebonden, wordt de huis onderhuids gehecht. In sommige gevallen is een extra hechting op de wond nodig.

Na de operatie

Na de operatie wordt de poes naar de recovery gebracht waar zij in een verwarmd hok kan bijkomen van haar narcose. Tijdens de opname van de poes, wordt ze nauwlettend door ons in de gaten gehouden. Als het narcosemiddel goed is uitgewerkt en de poes goed bij is, mag ze naar huis om thuis verder te herstellen. Na 8 – 10 dagen komt de poes voor een controle consult op de wond te controleren. Eventuele extra hechtingen worden dan verwijderd.

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze praktijk.