Parasieten kip
Er zijn tal van ziektes die kunnen voorkomen bij uw kip. Hieronder worden de meest voorkomende ziektes besproken. Voor meer informatie over andere ziektes kunt u contact opnemen met de praktijk.
- Rode bloedmijt (in de volksmond bloedluis genoemd)
Dit zijn mijten die in het nachthok in onder andere kieren en spleten zitten. Als de kippen op stok gaan, gaan de mijten op de kippen zitten waar ze bloed zuigen. Bij een heftige besmetting kunnen de kippen bloedarmoede ontwikkelen. Verschijnselen hiervan zijn onder andere het hebben van een bleke kam en sloomheid. Daarnaast kan het zijn dat de kippen niet meer in het hok willen gaan.
Het advies is om het hok preventief te behandelen. Hiervoor zijn meerdere methoden. Belangrijk is het dichtmaken van de kieren en spleten en het hok witkalken. Voor behandeling van uw kippen of aanvullende adviezen kunt u contact opnemen met de praktijk.
- Kalkpoten
Kalkpoten worden veroorzaakt door schurftmijten. Deze gaan tussen de schubben op de poten zitten. Hierdoor kunnen de poten erg verdikt raken. De schurftmijten hebben voorkeur voor een vochtige omgeving. Het is dus belangrijk om het hok droog en schoon te houden. Indien uw kippen last hebben van kalkpoten, kunt u hier op de praktijk medicatie voor ophalen.
- Coccidiose
Dit is groep protozoa (een soort parasiet) die leeft in de darm. De verschillende groepen kunnen de darm in meer of mindere mate beschadigen. Deze beschadiging leidt tot onder andere diarree (met bloed), een verminderde groei en kan leiden tot de dood.
Klinische klachten door Coccidiose komen met name voor bij jonge dieren omdat deze nog geen weerstand hebben opgebouwd. Naarmate de dieren ouder worden zijn de dieren minder gevoelig vanwege de opgebouwde weerstand waardoor de oudere dieren minder/geen klachten zullen vertonen.
Om vast te stellen dat er Coccidiose speelt, kunt u mest inleveren bij ons voor onderzoek. Belangrijk is dat de mest vers is. Er wordt dan gekeken hoeveel oöcysten er in de mest aanwezig zijn. Hieruit blijkt hoe erg de besmetting is en kan er indien nodig worden behandeld.
- Wormen
Bij de kip zijn er een aantal soorten wormen die veel voorkomend zijn. De meest voorkomende maagdarmwormen bij de kip zijn de spoel-, lint- en haarworm. Klachten die hierbij passen zijn vermageren, dunne mest, minder eieren leggen en een blekere kam.
Tevens komt de gaapworm relatief vaak voor bij de kip. Deze worm bevindt zich in de luchtpijp. Klachten hiervan zijn daardoor ook anders dan bij de maagdarmwormen. De kippen gaan hoesten, schudden met de kop en naar lucht happen. Ook deze worm scheidt eieren uit in de mest en kunnen dus worden gevonden met een mestonderzoek.
Indien u wormen bij uw kippen vermoedt, kunt u verse mest langsbrengen op onze beide locaties om deze te laten onderzoeken. Hiervan kunt u dezelfde dag de uitslag nog ontvangen. Zodra de uitslag bekend is, kunt u ook ontwormingsmiddel meenemen.