Oogheelkunde

Meest voorkomende oogproblemen bij paarden
ERU = Equine recurrent Uveitits
De aandoening wordt ook wel gekenmerkt door maanblindheid. Het is een zeer pijnlijke en progressieve aandoening: hoe eerder een paard behandeld wordt, des te beter! De belangrijkste symptomen zijn een knijpend oog, traanstreep, blauwe waas over het gehele oog, in sommige gevallen is er pus in de voorste oogkamer zichtbaar.
Conjunctivitis
Dit is een ontsteking van het slijmvlies rondom het oog. Dit wordt met enige regelmaat in de zomermaanden gezien tgv stof / zand wat opwaait, vliegen. De belangrijkste symptomen zijn knijpend oog, traanstreep โ€“ soms is de traanstreep helder, maar in veel gevallen geel/groenig van kleur en erg dik.
Cornea beschadiging
Een cornea beschadiging is een beschadiging op de eerste laag van het oog โ€“ het glasachtig lichaam. Een beschadiging kan erg pijnlijk zijn. Een beschadiging moet tijdig behandeld worden, omdat er ander levenslange veranderingen (litteken, perforatie, indolent ulcus) kunnen ontstaan.

Tegenwoordig zien we ook steeds meer klachten ontstaan door vliegen. Zorg er daarom voor in de zomermaanden, dat je paard een goede vliegenkap heeft die goed aansluit (zodat vliegen ook niet onderdoor kunnen en langs de ogen kunnen gaan zitten).

Bij ogen is het wel: bij twijfel altijd bellen!!