Laparoscopie

Laparoscopie bij de hond is een ingreep die de laatste jaren enorm populair is. Een laparoscopie is een kijkoperatie in de buikholte. Met name bij de hond is deze methode een ideale manier om een diagnose te stellen of te opereren.

Laparoscopie bij de hond wordt voornamelijk gedaan bij sterilisatie van de hond. Naast sterilisatie van uw hond is laparoscopie een zeer goede methode voor het verwijderen van niet ingedaalde testikels bij reuen (cryptorchidie). Deze operatie hebben wij meerdere malen met succes uitgevoerd.

Laparoscopische sterilisatie

Bij sterilisatie van de hond wordt deze onvruchtbaar gemaakt. Hierbij worden de eierstokken verwijderd, dus strikt genomen gaat het hier om een castratie. Vroeger werd ook de gehele baarmoeder vaak verwijderd, maar over het algemeen is dat niet nodig.

Een laparoscopische sterilisatie is een ingreep die veel minder pijnlijk is dan een traditionele operatie. Een laparoscopische sterilisatie is een zogenoemde minimaal invasieve methode. Tijdens een traditionele sterilisatie of buikoperatie wordt de buik ruim geopend, maar bij een kijkoperatie worden slechts 2 kleine wondjes gemaakt. Hierdoor treedt dan ook veel minder weefseltrauma op. De patiënten heeft na de sterilisatie veel minder pijn. De wondjes genezen sneller en daardoor zal het herstel sneller verlopen. De hond kan en mag eerder weer alles doen, met uitzondering van zwemmen.

Wij bieden al enkele jaren een laparoscopische sterilisatie bij honden aan met een lichaamsgewicht vanaf ongeveer 10 kg.

Voordelen sterilisatie hond

Met het steriliseren van uw hond voorkomt u:

  • Loopsheid
  • Schijndracht
  • Ongewenste dracht
  • Baarmoederontsteking
  • Kwaadaardige melkkliertumoren
  • Tumoren van de eierstokken
  • Suikerziekte

Nadelen sterilisatie hond

Na het steriliseren van de hond kan het zijn dat de vachtstructuur verandert. Daarnaast komt het voor dat gecastreerde teven op latere leeftijd soms wat urine kunnen verliezen, met name als ze slapen. Dit is vaak wel met medicatie te behandelen. Soms zal het gedrag ook iets kunnen veranderen. Teven kunnen soms wat meer testosteronachtig gedrag vertonen. Wij vinden dat de voordelen van het steriliseren van de hond ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Dat een hond dik wordt van een sterilisatie is niet waar. Een hond wordt alleen dik als die teveel eet en te weinig beweegt. Wel is het zo dat honden na een sterilisatie vaak minder voer nodig hebben.

Wanneer laparoscopische sterilisatie bij hond?

Laparoscopie bij de hond kan het beste op jonge leeftijd uitgevoerd worden indien men niet wil fokken. Er is tegenwoordig wel wat discussie of je het beste voor of na de eerste loopsheid kunt steriliseren. Ter voorkoming van melkkliertumoren zal waarschijnlijk het grootste voorkomend effect bereikt worden als de sterilisatie uitgevoerd wordt voor de eerste loopsheid. Echter, sterilisatie voor de eerste loopsheid zal het risico op andere aandoeningen vergroten ten opzichte van sterilisatie na de eerste loopsheid. Zo kan het zijn dat de ernst van urine-incontinentie groter is bij teven die voor de eerste loopsheid zijn gesteriliseerd ten opzichte van na de eerste loopsheid. Ook zijn er studies die aantonen dat er een iets vergroot risico is op voorste kruisband problemen en heup of elleboog dysplasie en bepaalde vormen van kanker bij honden die voor de eerste loopsheid zijn gesteriliseerd. Andere studies echter vonden dat verschil niet. Per ras zijn de risico’s op het voorkomen van verschillende aandoeningen verschillend.

Ons advies is om uw hond ongeveer 2 a 3 maanden na de (eerste) loopsheid te steriliseren.

Hoe gaat een laparoscopische sterilisatie in zijn werk?

Laparoscopische sterilisatie vindt ’s ochtends plaats in Balkbrug. Als u het fijn vindt mag u er bij zijn als wij de hond onder narcose brengen. Nadat de hond onder narcose is gebracht, wordt de hond ruim geschoren en goed gewassen. Door middel van een speciale veiligheidsnaald wordt er steriel gas in de buik geblazen zodat er goed zicht is op de afzonderlijke organen. Via twee poortjes kunnen we met een camera en speciale instrumenten de laparoscopische sterilisatie uitvoeren. Nadat de beide eierstokken zijn verwijderd en de buik nogmaals is gecontroleerd, wordt het gas uit de buik gedrukt. Daarna worden de kleine gaatjes met een onderhuidse, oplosbare hechting en wondlijm gedicht. Tijdens en na de sterilisatie krijgt de hond uiteraard pijnstilling. Na de operatie moet de hond nog even bijkomen in de uitslaap ruimte en als de hond goed wakker mag u de hond weer ophalen.

Complicaties chirurgie

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden. Gelukkig treden deze complicaties niet vaak op. De meest voorkomende complicatie is dat er tijdens de operatie besloten moet worden om alsnog een normale buikoperatie uit te voeren. Redenen kunnen zijn: een afwijkende baarmoeder, een niet te stelpen bloeding of een technisch mankement. Alhoewel erg zeldzaam, komt het een enkele keer voor dat een patiënt overlijdt ten gevolge van de anesthesie. Dankzij het gebruik van anesthesieprotocollen, een zo veilig mogelijke narcose en een goede monitoring is dit probleem geminimaliseerd maar helaas niet gereduceerd tot nul. Infectie na de operatie kan optreden maar komt eveneens weinig voor door een strikte steriele operatietechniek. Mocht een infectie optreden kunnen we deze vaak goed behandelen.

Kosten laparoscopie hond

Doordat er bij een laparoscopische sterilisatie gebruik gemaakt wordt van moderne apparatuur, zijn de kosten van een laparoscopie bij de hond hoger dan van een sterilisatie door middel van een normale buikoperatie. Voor de hond is het gelukkig maar een eenmalige ingreep. Het prijsverschil tussen de laparoscopie en de normale buikoperatie wordt naar onze mening ruimschoots goed gemaakt doordat laparoscopische sterilisatie een veel diervriendelijkere methode is.

Tarieven laparoscopische sterilisatie 2024

10-20 kg: € 540,-
21-40 kg: € 570,-
41-50 kg: € 600,-
> 50 kg: € 630,-

Prijzen zijn inclusief 21% BTW

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze praktijk.