Laboratorium

Bloed

Binnen onze praktijk is er veel ervaring met bloedonderzoek bij alle diersoorten. Tevens zijn er veel verschillende soorten testen en combinatie denkbaar als we denken aan bloedonderzoek. Om alle testen standaard uit te voeren bij patiënten, is niet zinvol en kostbaar. Daarom zal de dierenarts een keuze maken op basis van het lichamelijke onderzoek en de klachten. Zo kan er een goede diagnose gesteld worden en de ernst van de kwaal bekeken worden. Daarnaast is het ook mogelijk om onderzoek te doen aan het gezonde dier, bijvoorbeeld als men een teefje drachtig wil maken en het juiste dekmoment zoekt (zie meer informatie bij progesteron). Uiteraard zijn er ook testen mogelijk op een aantal veel voorkomende virusziekten, zoals bijvoorbeeld leukemie bij de kat.

Urineonderzoek

Urineonderzoek is een diervriendelijke manier om meer te leren over de ziekte van uw hond en/of kat. We doen urineonderzoek als uw hond en/of kat teveel drinkt, plast of als de urine bijvoorbeeld een andere kleur heeft dan normaal. Urineonderzoek wordt betrouwbaar uitgevoerd met een apparaat. Onder andere de pH en aanwezigheid van afwijkende bestanddelen zoals eiwit, bloed, galzuren of suiker kunnen worden gemeten. Daarnaast wordt een sediment van de urine microscopisch onderzocht op kristallen en wordt het soortelijk gewicht gemeten. U kunt bij ons speciale kattenbakkorrels, pipetjes en potjes krijgen om gemakkelijk urine op te vangen van uw poes en/of kater. Bij een hond lukt het vaak goed met behulp van een steelpannetje of soeplepel. Breng urine zo vers mogelijk naar ons toe en bewaar het tot die tijd in de koelkast. Uiteraard altijd in een schoon potje!

T4 bepalen

Bij onze praktijk is het ook mogelijk om het schildklierhormoon T4 te bepalen. Groot voordeel om dat op praktijkniveau te doen is, dat de behandeling gelijk kan worden gestart of kan worden aangepast. De reden om het T4 apparaat aan te schaffen is, dat schildklier problemen bij de kat regelmatig voorkomen: 1 op de 20 katten boven de 8 jaar heeft last van een afwijkende schildklierfunctie. Meestal is dat een overactieve schildklier veroorzaakt door een goedaardige tumor in de schildklier. De verschijnselen zijn: verhoging van de eetlust, vermageren, nerveuze en agressief gedrag en slechte vacht. Vroegtijdige diagnose geeft een langere levensverwachting dan wanneer de diagnose hyperthyroïdie (overactieve schildklier) wordt geconstateerd. Bij hyperthyroïdie heeft de kat al veel moeten inleveren. Na behandeling wordt een regelmatige controle geadviseerd. Bij honden wordt meestal een te traag werkende schildklier gediagnosticeerd. De verschijnselen zijn: traag, dikker worden, donkere huid en een trage hartslag.

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze praktijk.