Laboratorium

Wij hebben verschillende onderzoeksmogelijkheden binnen ons laboratorium. Hieronder vindt u een korte beschrijving van de mogelijkheden.

Celgetal bepaling melk

Celgetal van de melk bepalen gebruiken we met name om het aangedane kwartier te identificeren van koeien met een hoogcelgetal of voor het droogzetten van koeien. Indien het celgetal verhoogd blijkt, is het mogelijk om bacteriologisch onderzoek te doen.

Bacteriologisch onderzoek melk

Om te bepalen wat de veroorzaker is van uierontsteking is het mogelijk om bacteriologisch onderzoek te doen van de melk. Na 1 dag heeft u doorgaans uitslag over de verwekker van de mastitis/celgetal en na 2 dagen heeft u een gevoeligheid van de kiem. U heeft een zeer snelle uitslag en hierdoor kan er tijdig een therapie ingesteld worden en mogelijke besmetting van meerdere koeien voorkomen worden.

Op bovenstaande afbeelding is een petrischaaltje te zien met daarin gekweekte bacteriรซn. Op bovenstaande afbeelding is een petrischaaltje met antibiotica tabletten te zien. Zo kan er gekeken worden waarvoor een bacterie resistent is.

Faeces

Verschillende onderzoeken kunnen op de praktijk worden uitgevoerd. Het betreft onderzoek op wormeieren en coccidiose. Daarnaast maken wij gebruik van sneltesten om cryptosporidiose (een darmaparsiet) of Rota/ Corona (darm) virussen bij kalveren op te sporen. Eenzelfde soort test hebben we om E.Coli (bacterie die diarree veroorzaakt) aan te tonen.

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze praktijk.