Klinische keuring

Ben jij van plan om een paard te kopen? Twijfel je of het paard volledig gezond is? Dan is het mogelijk om een klinische keuring te laten doen.

Als je een paard gaat kopen heb je een onderzoeksplicht. Daarom is het aan te raden om voor de aankoop een paard te laten keuren. De verkoper heeft een meldingsplicht.

Klinische keuring is het klinisch laten keuren van je paard. Het is altijd een moment opname. De keuring wordt uitgevoerd volgens een vast protocol. Tijdens deze momentopname wordt gekeken naar het gebit, de ogen, het hart en longen van het paard. Daarnaast wordt het paard bemonsterd om te kijken of hij/zij rad loopt. We kijken naar de gezondheid van het paard en proberen een inschatting te maken van eventueel al aanwezige aandoeningen (of die in de toekomst problemen gaan geven).

Iedere keuring is anders en op maat. Alle bevindingen worden genoteerd op een daarvoor speciaal keuringsformulier. Mochten wij tijdens de klinische keuring bevindingen vinden waar wij aan twijfelen, is het mogelijk om doorgestuurd te worden voor aanvullend onderzoek (bijvoorbeeld röntgenologisch onderzoek, orthopedisch onderzoek, endoscopie).

Faciliteiten:

– harde bodem waar een paard veilig gemonsterd kan worden. Harde en zachte bodem voor longeren. Stal of donkere ruimte om goed in de ogen te kijken. Rustige locatie (niet in een druk gangpad waar meerdere mensen langskomen)
– Kies het liefst voor een dierenarts die onafhankelijk is
– Zorg ervoor dat het paard recent bekapt of beslagen is, liefst minimaal twee weken voor de keuring
– – Er kan in overleg bloed afgenomen worden tijdens de klinische keuring. Dit bloed wordt 6 maanden bewaard bij ons in de kliniek. Mochten er twijfels zijn, dan kan het bloed onderzocht worden op aanwezigheid van (rustgevende) medicatie.
– Geef goed de verwachtingen door – zo kan de dierenarts gericht kijken naar de wensen van u als koper.