Huidproblemen bij katten
Bij katten zien wij regelmatig huidproblemen, van milde klachten tot zeer ernstige klachten. Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor een huidprobleem.
Meest voorkomende symptomen bij huidproblemen
Katten met huidproblemen laten vaak onderstaande symptomen zien:
- Overmatig likken en wassen.
- Veel jeuk.
- Kale plekken voornamelijk op de onderrug en bij de liezen.
- Veel korstjes op de rug.
- Wondjes die zelfs tot bloeden toe open gekrabd kunnen worden.
Er zijn verschillende oorzaken aan te duiden voor een huidprobleem bij katten. Aan de hand van de klachten adviseren wij welk onderzoek(en)/behandeling(en) er het beste uitgevoerd kan worden.
Uw kat heeft een huidprobleem: wat nu?
Huidproblemen zijn vaak complex. Een diagnose stellen kan soms wat tijd in beslag nemen bij huidproblemen.
Onderzoek
De dierenarts zal eerst een onderzoek starten:
- de huid, de oren en de nagels worden grondig nagekeken;
- de medische geschiedenis van uw kat wordt bekeken
- Misschien zijn er verbanden te leggen: hebben andere dieren of gezinsleden in huis ook huidklachten? Welke voeding krijgt uw kat?
De volgende stap is nagaan of er sprake is van een infectie met bacteriën, parasieten (vlooien of mijten) of schimmels.
Met een vlooienkam kunnen we zien of er vlooien of vlooienpoepjes aanwezig zijn. Deze moeten eerst behandeld worden voordat we verder gaan kijken. Een kat kan namelijk allergisch zijn voor vlooienbeten en hierdoor heel ernstige klachten hebben!
Indien er geen vlooien aanwezig zijn, gaan we een huidafkrabsel afnemen. Dit bekijken we dan onder de microscoop op aanwezigheid van mijten (schurft).
Indien dit ook negatief is, gaan we een cytologie uitvoeren. Dit houdt in dat we een preparaat van de aangetaste huid maken, dmv een glaasje rechtstreeks op de huid, of dmv een plakbandmonster. Dit preparaat gaan we dan kleuren en onder de microscoop bekijken. Hier kunnen we zien of er bacteriën, schimmels of gisten aanwezig zijn. Deze cytologie voeren we sinds een aantal jaren zelf uit en is een heel waardevolle bijdrage voor de in te stellen therapie!
Het kan zijn dat er wel een infectie aanwezig is, maar dat dit niet de oorzaak is. De oorzaak achterhalen is vaak erg lastig. Een allergie kan hier zeker aan ten grondslag liggen. Zoals hierboven genoemd kan het een vlooienallergie zijn, maar ook een allergie voor iets van buitenaf. Dit noemen we een atopie. Ook kan het zijn dat de kat een voedselallergie heeft.
Welke behandeling krijgt uw kat?
Na het onderzoek wordt er behandelplan gemaakt en vertellen we u wat er verder nodig is: evt aanvullende onderzoeken, behandelingen of andere voeding (hypoallergene) opstarten kunnen we dan bespreken. We maken dan ook een afspraak voor een herhaalconsult ,dit kan fysiek zijn of telefonisch.
Soms is volledige genezing niet mogelijk. U kunt dan met de juiste behandeling de symptomen onder controle houden.
De kans dat de huidproblemen in de rest van uw kat’s leven terugkomen, wordt daarbij enorm verkleind. Bovendien vermindert u meteen het risico op nieuwe of andere infecties. Of erger: chronische problemen, die steeds moeilijker te behandelen zijn.
Het kan zijn dat u voor de behandelingen regelmatig met uw kat naar de dierenarts moet. Hou daar alvast rekening mee.
Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze praktijk.