Huidproblemen bij katten

Bij katten zien wij regelmatig huidproblemen, huidproblemen die milde klachten geven, maar ook juist met zeer ernstige klachten. Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor een huidprobleem.

Meest voorkomende symptomen bij huidproblemen

Katten met huidproblemen laten vaak onderstaande symptomen zien:

 • Overmatig likken en wassen.
 • Veel en vaak krabben door de jeuk.
 • Kale plekken voornamelijk op de onderrug en bij de liezen.
 • Korstjes op de rug of kop/nek
 • Oorproblemen (met de kop schudden)
 • Wondjes die zelfs tot bloeden toe open gekrabd kunnen worden.

Uw kat heeft een huidprobleem: wat nu?

Voorbeelden van mogelijke oorzaken voor huidproblemen zijn;

 • Parasieten, zoals vlooien en mijten
 • Allergieën (vlooienallergie, voedselallergie, atopie, etc)
 • Schimmelinfecties
 • Aangeboren aandoeningen
 • Hormonale aandoeningen of aandoeningen van andere organen die effect op de huid hebben
 • Stress / automutilatie

Er zijn dus verschillende oorzaken aan te duiden voor een huidprobleem bij katten. Aan de hand van de klachten adviseren wij welk onderzoek(en)/behandeling(en) er het beste uitgevoerd kan worden.

Onderzoek

Huidproblemen zijn vaak complex. Een diagnose stellen kan soms wat tijd in beslag nemen.

Eerst zal de dierenarts een algemeen klinisch onderzoek uitvoeren, daarna wordt er goed naar de huid, de oren en de nagels gekeken. De uitingsvorm, locatie en ernst van de huidaandoening kan al veel zeggen over een mogelijke oorzaak. Daarnaast zal de dierenarts met u de medische geschiedenis doornemen, om zo te kijken of er eventuele verbanden te leggen zijn (hebben andere dieren klachten? Of heeft u als eigenaar of gezinsleden klachten? Welke voeding krijgt uw kat?)

De volgende stap is nagaan of er sprake is van een infectie met bacteriën, parasieten (vlooien of mijten) of schimmels. Met een vlooienkam kunnen we zien of er vlooien of vlooienpoepjes aanwezig zijn. Deze moeten eerst behandeld worden voordat we verder gaan kijken. Een kat kan namelijk allergisch zijn voor vlooienbeten en hierdoor heel ernstige klachten hebben!

Indien er geen vlooien aanwezig zijn, kunnen we bloedonderzoek of weefselonderzoek uitvoeren. Uit het bloed onderzoek kunnen we bepaalde hormoon of orgaan aandoeningen uitsluiten. Bij het weefselonderzoek kunnen we een huidafkrabsel nemen, waarbij onder de microscoop de aanwezigheid van bijvoorbeeld mijten (schurft) waar te nemen zijn.

Daarnaast is het mogelijk om cytologie uit te voeren: hierbij wordt een preparaat gemaakt van de aangetaste huid. Dit kan door een glaasje rechtstreeks op de huid te plaatsen of door middel van een plakbandmonster. Het preparaat wordt vervolgens gekleurd en onder de microscoop bekeken. Met cytologie kijken we naar de aanwezige cellen, maar ook of er bacteriën, schimmels of gisten aanwezig zijn. Deze cytologie voeren we sinds een aantal jaren zelf uit en is een heel waardevolle bijdrage voor de in te stellen therapie! Het kan zijn dat er wel een infectie aanwezig is, maar dat dit niet de oorzaak is. De oorzaak achterhalen is vaak erg lastig. Een allergie kan hier zeker aan ten grondslag liggen. Zoals hierboven genoemd kan het een vlooienallergie zijn, maar ook een allergie voor iets van buitenaf. Dit noemen we een atopie. Ook kan het zijn dat de kat een voedselallergie heeft.

Welke behandeling krijgt uw kat?

Na het onderzoek wordt er behandelplan gemaakt en vertellen we u wat er verder nodig is: eventueel aanvullende onderzoeken, behandelingen of andere voeding (hypoallergene) opstarten kunnen we dan bespreken. We maken dan ook een afspraak voor een herhaalconsult , dit kan fysiek zijn of telefonisch.

Soms is volledige genezing niet mogelijk. U kunt dan met de juiste behandeling de symptomen onder controle houden.

De kans dat de huidproblemen in de rest van het leven van uw kat even terugkomen, wordt daarbij enorm verkleind. Bovendien vermindert u meteen het risico op nieuwe of andere infecties. Of erger: chronische problemen, die steeds moeilijker te behandelen zijn. Het kan zijn dat u voor de behandelingen regelmatig met uw kat naar de dierenarts moet. Hou daar rekening mee.

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze praktijk.