Huidproblemen bij de hond

Een veel voorkomend probleem bij honden is jeuk! Jeuk kan op verschillende manieren tot uiting komen. Zo kan uw hond bijvoorbeeld alleen last hebben van jeuk in de oren, maar dit kan ook ergens 1 plek zijn (een hotspot bijv.), veelvuldig voetjes likken of zelfs over het gehele lichaam jeuk. Men zegt wel eens dat ‘jeuk erger is dan pijn’: een extra reden om goed te onderzoeken wat de oorzaak en de juiste behandeling van het huidprobleem is.

Meest voorkomende symptomen bij huidproblemen

Niet alle honden met huidproblemen hebben jeuk, ook andere symptomen van huidproblemen zien we bij de hond:

  • Jeuk! Likken, bijten, krabben
  • Kaalheid, haaruitval, verharen, schilfers in de vacht
  • Open plekken, korsten, ontstekingen, hotspots
  • Verkleuring van de huid (roodheid of een donkere zwarte huid)
  • Schudden met de kop, klapperen, schuren over de grond – oorproblemen
  • Pijnlijke poten en tussenteenhuid
  • Dikke en/of vette huid (olifantenhuid)
  • Verdikkingen in of op de huid (tumoren, cystes)

Uw hond heeft een huidprobleem: wat nu?

Er zijn veel verschillende oorzaken voor huidproblemen bij de hond:

  • Allergieën (voedselallergie, atopie)
  • Parasieten (zoals vlooien, teken of mijten, maar ook buitenland ziektes)
  • Bacteriële infecties
  • Schimmel- en gistinfecties
  • Hormonale aandoeningen
  • Auto-immuun huidaandoeningen
  • Aangeboren ziekten of aandoeningen
  • Aandoeningen vanuit andere organen

Het is soms erg lastig te achterhalen wat de precieze oorzaak van het huidprobleem is bij een hond. Vooral terugkerende/chronische huidproblemen hebben een onderliggende oorzaak. Wij vinden het belangrijk om goed klinisch onderzoek te doen om de onderliggende oorzaak proberen te achterhalen. Indien nodig kunnen we gebruik maken van aanvullende diagnostiek.

Algemeen Onderzoek

Zoals eerder genoemd zijn huidproblemen vaak complex. Een diagnose stellen kan soms wat tijd in beslag nemen bij huidproblemen. De dierenarts zal eerst een goed klinisch onderzoek uitvoeren en daarmee de locatie, aard en ernst van de huidproblemen beoordelen. Daarnaast zal het u een aantal vragen stellen over de huidproblemen (bijvoorbeeld hoe lang het al speelt, wanneer de klachten het meest voorkomen, welke voeding uw hond krijgt). Soms is het dan al mogelijk om verbanden te leggen. Uiteraard wordt er met een vlooienkam gekeken over er geen vlooien, teken of vlooienpoepjes aanwezig zijn. Oorproblemen vallen vaak ook onder huidproblemen. De binnenbekleding van de oren van een hond is vergelijkbaar met de huid. Indien een oorontsteking niet over gaat of blijft terugkomen, gaan we dus ook op zoek naar de onderliggende oorzaak.

Aanvullend onderzoek

Vervolgens kan aanvullend onderzoek uitgevoerd worden door middel van bloed- en weefselonderzoek. Onder weefselonderzoek kunnen we verschillende onderzoek verstaan:

  • Huidafkrabsel
  • Plakbandpreparaat
  • Cytologie
  • Bacteriologisch onderzoek
  • Bloedonderzoek
  • Huidbiopten

Een huidafkrabsel kan diep of oppervlakkig genomen worden. Een afkrabsel wordt afgenomen indien er een verdenking op mijten is. Bij een plakband preparaat of direct een glaasje op de aangetaste huid kunnen cellen worden aangekleurd en onderzocht onder de microscoop. Dit noemen wij cytologie. Met cytologie kijken we niet alleen naar cellen, maar ook of er bacteriën, schimmels of gisten aanwezig zijn. Deze cytologie voeren we sinds een aantal jaren zelf uit en is een heel waardevolle bijdrage voor de in te stellen therapie!

Bij een heel ernstig huidprobleem kan ook een bacteriologisch onderzoek uitgevoerd worden. Om gericht te behandelen wordt de bacterie eerst gekweekt, daarna kunnen we een antibiogram er van inzetten om zo een gericht antibioticum in te zetten. Met name bij honden met herhaaldelijke oorklachten is cytologie in combinatie met bacteriologisch onderzoek zeer waardevol! Vaak hebben deze honden al meerdere keren antibiotica in het oor gekregen en is het de vraag of er al een resistente bacterie aanwezig is.

Indien er een verdenking is op aandoeningen elders in het lichaam of hormoon aandoeningen zal bloed afgenomen worden. Dit bloedonderzoek kan bij ons in de kliniek uitgevoerd worden, echter bij bepaalde hormonale aandoeningen moet het bloed opgestuurd worden naar een extern laboratorium.

In uitzonderlijke gevallen wordt er een huidbiopt genomen om tot een diagnose te stellen. Deze biopten worden opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium. Een huidbiopt kan bijvoorbeeld worden toegepast bij woekeringen of tumoren.

Eliminatiedieet

Een ander onderzoek bij honden is een eliminatiedieet. Wanneer verwacht wordt dat de klachten ontstaan door een voedselallergie, krijgt uw hond een strikt dieet toegeschreven. Dit betekent dat uw hond 6-8 weken alleen het voer mag krijgen wat voorgeschreven is en niets anders! Zo kan worden uitgezocht of er inderdaad sprake is van een voedselallergie.

Allergietest

Indien er sprake is van een allergie bij uw hond is het ook mogelijk om bloed af te nemen om te onderzoeken op welke omgevingsstoffen uw hond reageert. Op deze manier kan een injectievloeistof gemaakt worden met deze desbetreffende stoffen (allergenen) om uw hond te desensibiliseren. De stof wordt in een bepaalde periode van weken ingespoten, zo wordt getracht dat het lichaam niet direct met een afweerreactie te reageren.

Behandeling

Na het onderzoek wordt er een behandelplan gemaakt en vertellen we u wat er verder nodig is: eventueel aanvullende onderzoeken, behandelingen en/of andere voeding (hypoallergene) opstarten kunnen we dan bespreken. We maken dan ook een afspraak voor een herhaalconsult, dit kan fysiek of telefonisch zijn.

De behandeling bestaat vaak uit het wassen van de gehele hond, medicatie tegen de jeuk en soms een antibioticakuur. Het liefst lossen we het probleem op, echter is volledige genezing lang niet altijd mogelijk. Met de juiste behandeling proberen we de symptomen voor langere tijd onder controle te houden. We proberen te voorkomen dat het probleem chronisch wordt en steeds slechter te behandelen is.

Het kan zijn dat u voor de behandelingen regelmatig met uw hond naar de dierenarts moet. Hou daar rekening mee.

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze praktijk.