Gebitsbehandeling hond

Gebitsproblemen bij de hond komen veel voor. Maar liefst vier van de vijf honden boven de drie jaar oud hebben gebitsproblemen. Net zoals bij mensen kunnen honden last krijgen van tandplak, tandsteen en achtergebleven voedselresten. Dit kan resulteren in dat bacteriën kunnen aangrijpen en kan een ontsteking van het tandvlees ontstaan en andere tandproblemen.

Het gebit van een hond

Wist je dat een hond wordt geboren zonder tanden en kiezen? Tussen ongeveer de derde en twaalfde week komt het melkgebit door. Vanaf drie maanden leeftijd zal het melkgebit vervangen worden door een permanent gebit. Een volwassen gebit van een hond heeft normaal gesproken 42 gebitselementen.

De tanden en kiezen bestaan uit een kroon: het gedeelte zichtbaar boven het tandvlees, en een wortel: het gedeelte onder het tandvlees. Het aantal wortels verschilt per element. De tanden hebben één wortel, terwijl kiezen twee of zelfs drie wortels kunnen hebben.

 

Gebitsproblemen

Hoe kunt u problemen aan het gebit herkennen bij een hond?

Voorbeelden zijn:

  • De hond heeft een slechte adem.
  • De hond eet minder enthousiast en laat harde brokken liggen. Zelfs is duidelijk pijn bij het eten waar te nemen.
  • De hond heeft een bruine aanslag op de tanden en/of kiezen.
  • Soms is een loszittend of afgebroken element zichtbaar.

Het is soms erg lastig om gebitsproblemen te herkennen, aangezien veel honden de harde brokken in één keer doorslikt of gedurende langere tijd pijn heeft en zich hieraan aanpast.

Oorzaak gebitsproblemen

Het is belangrijk om regelmatig het gebit van uw hond te controleren. Zo wordt bij ons extra goed gelet op het gebit bij puppy consultaties. Zo krijgen we al een indruk over de groei van de kaken en het wisselen van de tanden en kiezen bij een pup en kunnen we de stand beoordelen van de tanden, kiezen en de kaak. Bij oudere honden wordt er tijdens de jaarlijkse vaccinatie goed gekeken naar het gebit.

Voorbeelden van oorzaken van gebitsproblemen kunnen zijn:

  • Niet goed wisselen (persisterende melkhoektanden)
  • Afwijkende bouw van de kaak (onderbeet, overbeet), waardoor de elementen niet goed op elkaar aansluiten
  • Het niet goed kauwen op de brokken/voeding
  • Het niet op tijd onderkennen van de aanwezigheid van tandplak en tandsteen of achtergebleven voedselresten
  • Trauma door bijvoorbeeld aanrijding of een klap tegen de kaak

Voorkomen van problemen

Het meest effectief om gebitsproblemen te voorkomen is het poetsen van de tanden. Door dagelijks de tanden te poetsen kan tandplak en tandsteen worden voorkomen en kan beter in de gaten gehouden worden hoe de tanden eruitzien. Het kost wel tijd om dit aan te leren, gemiddeld 4 weken. Let op: gebruik geen tandpasta voor mensen!

Daarnaast kunnen problemen kunnen worden voorkomen door het ‘onderhouden’ van het gebit. Dat kan bijvoorbeeld door middel van voeding, kauwstaven (geen dentasticks – hier kauwt een hond vaak niet lang genoeg op) en speciaal mondwater. Echter blijft het poetsen van de tanden het beste, maar heeft alleen zin als het dagelijks gebeurd!

Heeft uw hond echter al klachten, dan zou dit beoordeeld moeten worden door een dierenarts. Heeft de hond al klachten dan is een gebitsbehandeling noodzakelijk.

 

Gebitsbehandeling

De eerste stap alvorens een gebitsbehandeling is het beoordelen van het gebit bij het wakkere dier (indien dit mogelijk is). Zo wordt er getracht van tevoren in te schatten hoe ernstig het is, om zo een gerichte kostenraming te kunnen geven.

Het uitvoeren van de gebitsbehandeling wordt altijd onder narcose gedaan. Op deze manier kunnen we goed in beeld brengen hoe ernstig de gebitsproblemen zijn. Door middel van speciale instrumenten, zoals bijvoorbeeld een pocketsonde, kunnen alle afzonderlijke elementen beoordeeld worden. Met een speciaal apparaat (ultrasoon) wordt het tandsteen van het gebit verwijderd.

Dentale rontgenfoto’s

Ontwikkeling in de tandheelkunde bij dieren heeft niet stil gezeten. In onze praktijk in Nieuwleusen is nu mogelijk om, net zoals bij ons mensen, dentale röntgenfoto’s te maken. Door een beweegbare röntgenbuis kunnen we elk afzonderlijk element in de gewenste richting op een röntgenfoto zetten. In sommige gevallen wordt dit preventief gedaan, maar meestal ook bij problemen: er kunnen namelijk een tal van gebitsaandoeningen zichtbaar worden door middel van de röntgenfoto’s die je niet met het blote oog kunt zien.

Voorbeelden van deze gebitsaandoeningen zijn:

  • Abcessen van wortelpunten
  • Trauma of afgebroken elementen
  • Afgebroken of resterende wortelpunten
  • Tand oplossing (resorptie)
  • Gaatjes (cariës)
  • Het niet doorbreken van volwassen elementen (tanden of kiezen)

Belangrijk om u te realiseren: Honden laten slecht zien dat ze pijn hebben! Zonder dentale röntgenfoto’s mis je al snel 30% van de gebitsproblemen. Veel dieren lopen dus rond met pijn, zonder dat wij er erg in hebben! Honden kunnen erg in hun welzijn aangetast zijn zonder juiste behandeling!

Extracties

Indien een element heel erg is aangetast, kan er gekozen worden voor extractie = het trekken van een kies. Voorafgaand aan een extractie zal een dentale röntgenfoto gemaakt worden.

Het trekken van een kies kan op meerdere manier gebeuren, open of gesloten chirurgisch. Naderhand kan er gekozen worden om hechtingen te zetten om zo het kaakbot te beschermen. Door middel van een dentale röntgenfoto achteraf kan bekeken worden of het volledige element verwijderd is.

Na de behandeling wordt uw hond naar de recovery gebracht. Hier kan hij/zij rustig wakker worden en wordt hij/zij door de assistente in de gaten gehouden. Als uw hond goed wakker is en weer kan lopen, mag hij/zij weer mee naar huis. Na extractie van de kiezen kan het zijn dat uw hond een pijnstiller of antibiotica meekrijgt.