Gebitsbehandeling paard

Is het echt nodig om het gebit van je paard te behandelen? Het gebit van een paard is heel anders dan dat van een hond of een kat.

Het paardengebit is een doorgroeiend gebit, waarbij de tanden en kiezen afslijten gedurende het leven van het paard, de tanden en kiezen slijten zo’n 2-5mm per jaar. Daarnaast wisselen de elementen bij jonge paarden gedurende het eerste levensjaar tot een jaar of vijf. Het wisselen van een melkgebit verloopt niet altijd geheel zonder problemen. Dit kan ook invloed hebben op het bijvoorbeeld zadelmak maken.

Paarden gebruiken het gebit om voer gedurende de dag fijn te malen om het vervolgens te kunnen doorslikken. Een goed functionerend gebit houdt direct verband met een gezond spijsverteringsproces. De tanden en kiezen moeten zo optimaal gebruikt worden en daarom moeten ze jaarlijks gecontroleerd en onderhouden worden. Doordat wij onze paarden anders houden, met veranderende voermanagement slijt het gebit niet altijd meer op natuurlijke wijze. Hierdoor kunnen problemen ontstaan.

De meest voorkomende problemen die paarden kunnen vertonen met een afwijkend gebit zijn voedings- / spijsverteringsproblemen (moeizaam eten, stinken uit de mond, proppen maken, diarree, herhaaldelijk koliek en gewichtsverlies) en rijtechnische problemen (bit vastpakken, kantelen, niet willen nageven)

Voorheen werd een gebitsbehandeling vaak pas geadviseerd indien een paard klachten liet zien, maar we weten dat ook veel problemen kunnen voorkomen waarbij paarden (nog) geen klachten laten zien.

Voorbeelden van gebitsafwijkingen zijn:
– Emaillepunten
– Haken of ramps
– ETR
– Diastasen
– Doppen
– Golvend gebit
– EOTRH

Hoe gaan wij te werk?
Sedatie
Voor een goede gebitsbehandeling is sedatie noodzakelijk. Op deze manier kunnen de kaakspieren meer ontspannen en kunnen we alle elementen afzonderlijk goed beoordelen.
Elektrische vijlen
Wij maken gebruik van elektrische vijlen, om zo tot een optimaal resultaat te komen.
Behandeling minimaal 1x per jaar
Afhankelijk van de staat van het gebit, zullen we u als eigenaar een advies geven voor de wanneer een volgende behandeling nodig is. Een behandeling is minimaal 1x per jaar noodzakelijk.
Locatie
De apparatuur wordt meegenomen en het enige wat wij vragen is een ruimte waar het paard rustig kan staan, water en stroom. Voor een optimale gebitsbehandeling maken wij gebruik van de rails van de stal of een balk boven de poetsplaats, zodat we het hoofd van het paard in een speciaal halster kunnen hangen.
Balanceren, balanceren, balanceren!
We streven er naar om het gebit zo gelijkmatig mogelijk te laten slijten en de druk gelijkmatig over de elementen te verdelen. Op deze manier wordt een zogenaamd ‘duurzaam gebit’ gecreëerd.

Een jaarlijkse gebitsbehandeling heeft voornamelijk als doel om eventuele afwijkingen te signaleren en behandelen en het gebit te balanceren.

Onze dierenartsen zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Gebitsverzorgers Paard (NVVGP).