Gebitsbehandeling kat

Gebitsproblemen bij de kat wordt regelmatig gezien, zo hebben twee van de drie katten ouder dan drie jaar gebitsproblemen!

Het gebit van de kat

Katten worden geboren zonder tanden en kiezen. Op ongeveer twee tot zes weken na de geboorte komt het melkgebit door. Vanaf drie maanden zal het melkgebit gewisseld worden naar een permanent gebit. Een volwassen kat heeft 30 kiezen en tanden.

De tanden en kiezen bestaan uit een kroon: het gedeelte zichtbaar boven het tandvlees, en een wortel: het gedeelte onder het tandvlees. Het aantal wortels verschilt per element. De tanden hebben één wortel, terwijl kiezen twee of zelfs drie wortels kunnen hebben.

Gebitsproblemen bij katten

Hoe herkent u problemen aan het gebit bij een kat?

Het is soms erg lastig om goed in de bek te kijken bij een kat. Daarnaast zijn katten meesters in het verbergen van pijn, dus zullen ze soms maar subtiele verschijnselen laten zien.

  • Slecht eten of eten met 1 kant van het gebit (met scheve kop eten)
  • Soms helemaal niet meer willen eten.
  • Ontstoken tandvlees.
  • Afgebroken elementen (dit geldt met name bij de tandhals laesies)
  • Gewichtsvermindering.
  • Wegkruipen op stille plaatsen.

Oorzaken gebitsproblemen

Het is erg belangrijk om regelmatig het gebit van uw kat te controleren. Niet alle katten staan het goed toe om dit te doen, dus zorg altijd dat u voorzichtig te werk gaat of overleg met uw dierenarts. Tijdens de jaarlijkse vaccinatie zal door onze dierenartsen goed naar het gebit gekeken worden van uw kat, om zo eventuele afwijkingen te ontdekken.

Voorbeelden van oorzaken van gebitsproblemen kunnen zijn:

  • Niet goed wisselen (persisterende melkhoektanden)
  • Afwijkende bouw van de kaak (onderbeet, overbeet), waardoor de elementen niet goed op elkaar aansluiten
  • Het niet goed kauwen op de brokken/voeding
  • Het niet op tijd onderkennen van de aanwezigheid van tandplak en tandsteen of achtergebleven voedselresten
  • Trauma door bijvoorbeeld aanrijding of een klap tegen de kaak

Bij de kat zien we erg vaak tandplak en tandsteen, maar er zijn meerdere aandoeningen in de mondholte bij de kat die we regelmatig tegenkomen:

– Tand resorptie: hierbij vindt resorptie of oplossing plaats van het harde tandweefsel (glazuur en dentine). Vaak zien we dit op de overgang van de kroon naar de wortel. De oorzaak is niet geheel bekend, helaas bestaat de behandeling uit extractie van de aangetaste elementen.

– Gingivitis Stomatitis Complex: chronische tandvleesontsteking, een aandoening waarvan de oorzaak (nog) niet geheel bekend is, maar blijkt multifactorieel (ook meerdere virussen spelen mogelijk een rol). We zien de aandoening bij volwassen dieren. We zien het met name bij ras kassen zoals de Main Coon, Burmees en Siamees. Typisch is de echte stomatits, die vooral achterin de bek goed zichtbaar is. Totale extractie van alle elementen helpt in ongeveer 78% van de gevallen, maar geeft in 13% van de gevallen helaas geen verbetering

– Juveniele gingivitis: bij katten jonger <1 jaar oud, met name rond het wisselen. We zien de aandoening met name bij Main Coon. Het tandvlees raakt geïrriteerd en gaat woekeren. De woekeringen kunnen worden weggesneden of er kan geprobeerd worden tanden te poetsen. In veel gevallen groeien jonge katten over de aandoening heen (self-limiterend).

Voorkomen van gebitsproblemen

Het voorkomen van gebitsproblemen bij de kat is erg lastig. Het liefst worden de tanden en kiezen van een kat elke dag gepoetst. Het kost tijd om dit aan te leren (gemiddeld 4 weken) en heeft alleen zin als het echt dagelijks gebeurd! Let op: gebruik geen tandpasta voor mensen! Echter is dit bij veel katten niet mogelijk. Speciale voeding en gebitsverzorgende producten kunnen soms een uitkomst bieden. Het vroegtijdig herkennen van problemen is vaak nog de grootste winst.

Bij katten kan het nuttig zijn om bloedonderzoek te doen om onderliggende oorzaken uit te sluiten, zoals nierfalen, FIV (kattenaids) en FeLV (kattenleukemie).

Gebitsbehandeling

De eerste stap alvorens een gebitsbehandeling is het beoordelen van het gebit bij het wakkere dier (indien dit mogelijk is). Zo wordt er getracht van tevoren in te schatten hoe ernstig het is, om zo een gerichte kostenraming te kunnen geven.

Het uitvoeren van de gebitsbehandeling wordt altijd onder narcose gedaan. Op deze manier kunnen we goed in beeld brengen hoe ernstig de gebitsproblemen zijn. Door middel van speciale instrumenten, zoals bijvoorbeeld een pocketsonde, kunnen alle afzonderlijke elementen beoordeeld worden. Met een speciaal apparaat (ultrasoon) wordt het tandsteen van het gebit verwijderd.

Dentale rontgenfoto’s

Ontwikkeling in de tandheelkunde bij dieren heeft niet stil gezeten. In onze praktijk in Nieuwleusen is nu mogelijk om, net zoals bij ons mensen, dentale röntgenfoto’s te maken. Door een beweegbare röntgenbuis kunnen we elk afzonderlijk element in de gewenste richting op een röntgenfoto zetten. In sommige gevallen wordt dit preventief gedaan, maar meestal ook bij problemen: er kunnen namelijk een tal van gebitsaandoeningen zichtbaar worden door middel van de röntgenfoto’s die je niet met het blote oog kunt zien.

Voorbeelden van deze gebitsaandoeningen zijn:

  • Abcessen van wortelpunten
  • Trauma of afgebroken elementen
  • Afgebroken of resterende wortelpunten
  • Tand oplossing (resorptie)
  • Gaatjes (cariës)
  • Het niet doorbreken van volwassen elementen (tanden of kiezen)

Belangrijk om u te realiseren: Katten laten slecht zien dat ze pijn hebben! Zonder dentale röntgenfoto’s mis je al snel 40% van de gebitsproblemen bij de kat. Veel dieren lopen dus rond met pijn, zonder dat wij er erg in hebben! Katten kunnen erg in hun welzijn aangetast zijn zonder juiste behandeling!

Extracties

Indien een element heel erg is aangetast, kan er gekozen worden voor extractie = het trekken van een kies. Voorafgaand aan een extractie zal een dentale röntgenfoto gemaakt worden.

Het trekken van een kies kan op meerdere manier gebeuren, open of gesloten chirurgisch. Naderhand kan er gekozen worden om hechtingen te zetten om zo het kaakbot te beschermen. Door middel van een dentale röntgenfoto achteraf kan bekeken worden of het volledige element verwijderd is.

Na de behandeling wordt uw kat naar de recovery gebracht. Hier kan hij/zij rustig wakker worden en wordt hij/zij door de assistente in de gaten gehouden. Als uw kat goed wakker is en weer kan lopen, mag hij/zij weer mee naar huis. Na extractie van de kiezen kan het zijn dat uw kat een pijnstiller of antibiotica meekrijgt.

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze praktijk.