Chippen van de kat

Voor katten die niet meegaan naar het buitenland is het chippen van de kat niet verplicht. Elk jaar worden er echter helaas meer dan 100.000 katten vermist. Gevonden katten zonder chip of gechipte katten zonder registratie, worden vaak naar een asiel gebracht in afwachting van een nieuwe eigenaar. Wist u dat maar zo’n 14 % van de gevonden katten weer met hun eigenaar wordt herenigd?
Dit kunt ú voorkomen door uw kat te laten chippen en te registreren.

Uw kat laten chippen

U kunt uw kat laten chippen bij één van onze praktijken. Via een injectienaald wordt de chip onder de huid aangebracht. De chip bevindt zich dus in de injectienaald en is ter grote van een rijst korrel. De injectienaald met chip wordt tussen de schouders (meestal aan de linkerkant van de kat) ingebracht. Aan elke chip is een uniek nummer gekoppeld. Door middel van een transponder kan het unieke nummer van de chip afgelezen worden. Het unieke nummer dient tevens geregistreerd te worden bij de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren (N.D.G.). De databank slaat de gegevens van de eigenaar op in een computerprogramma en deze gegevens worden gekoppeld aan het unieke nummer van de chip. Door het unieke nummer kan in een fractie van een seconde alle gegevens opgehaald worden. Een chip zorgt er dus voor dat huisdieren die vermist of verwond zijn, weer snel met de eigenaar herenigd kan worden. Daarnaast kunnen gestolen dieren zo ook gemakkelijker opgespoord worden.

Vergeet de chip niet te registreren, dit kan eventueel de assistente voor u doen. Na registratie ontvangt u binnen enkele dagen een bevestiging en een pasje met daarop de gegevens van de chip.

Dit is een reader waarmee de chip wordt afgelezen.

Voordelen van het chippen

  • Een chip is diervriendelijk ten opzichte van een tatoeage en is gemakkelijker af te lezen.
  • Door uw huisdier te chippen, wordt het dier uniek en kan altijd geïdentificeerd worden.
  • Een chip gaat een dierenleven lang mee, een tatoeage niet.
  • Als de chip onder de huid is aangebracht, voelt het dier er niks meer van.
  • Een chip is fraudebestendig. Verwijderen van de chip is praktisch onmogelijk en het unieke nummer is niet te veranderen.
  • Ook het chippen van jonge dieren (vanaf 6 weken leeftijd) is mogelijk.
  • De chip is onzichtbaar en tast het uiterlijk van het dier niet aan.
  • Bovendien is er een kattenluik op de markt, die reageert op de chip. Alleen katten waarvan het chipnummer geregistreerd staat in het kattenluik, gaat het luikje voor open.

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze praktijk.