Castratie van het konijn

Redenen om het mannetje te laten castreren

  • Ongecastreerde mannetjes kunnen vrouwtjes dekken. Dit kan zorgen voor ongewenste nakomelingen.
  • Onder invloed van mannelijke hormonen kunnen de mannelijke konijnen gaan sproeien in huis. Na een castratie gebeurd dit nauwelijks.
  • Ongecastreerde mannetjes kunnen onderling gaan vechten.

Als een ongecastreerd mannetje sexueel actief is, kan het mannetje agressief worden naar soortgenoten en/of eigenaar.
Wat ons betreft zijn dit genoeg redenen om te adviseren om mannelijke konijnen te castreren. De castratie kan vanaf een leeftijd van 5 maanden leeftijd plaats vinden.

De operatie (castratie)

De meeste dieren moeten nuchter zijn voor een operatie. Dit geldt niet voor konijnen. De darmen van konijnen mogen niet stil komen te liggen. Een konijn mag dus gewoon blijven eten voor de operatie. Wij vragen altijd om eigen voeding mee te nemen, als het konijn wakker wordt, herkend hij dan gelijk de geur van zijn eigen voer.

Voordat een konijn gecastreerd wordt, wordt het eerst volledig nagekeken door een van onze dierenartsen. Hierbij wordt gelet op de conditie van het dier, hartslag en het gewicht. Als er geen verontrustende dingen uit het onderzoek komen, krijgt het konijn een narcose middel toegediend. Als het konijn slaapt, worden de ogen gezalfd. Doordat het konijn onder narcose is, kan het konijn niet met zijn ogen knipperen. Om uitdroging van de ogen te voorkomen, worden de ogen gezalfd. Vervolgens wordt het scrotum (balzak) en een deel van de onderbuik geschoren, gewassen en gedesinfecteerd.
Voordat het konijn in de OK komt te liggen, wordt het konijn op een warmtemat gelegd om zo de temperatuur in het lichaam op peil te houden tijdens de operatie. Veel konijnen kunnen zelf hun lichaamstemperatuur niet op peil houden net na de operatie. Daarom worden geopereerde konijnen ook goed in de gaten gehouden en houden we de temperatuur op peil. Er is een mogelijkheid om ze in een couveuse te leggen. Indien het konijn weer zelfstandig eet, mag hij meer naar huis.

Let op: 2 – 3 weken na de operatie is een mannetjes konijn nog in staat om nakomelingen te verwekken! Wij adviseren dan ook om uw konijn enkele weken apart te houden.

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze praktijk.