Bacteriële infecties bij de kip

Er zijn tal van ziektes die kunnen voorkomen bij uw kip. Hieronder worden de meest voorkomende ziektes besproken. Voor meer informatie over andere ziektes kunt u contact opnemen met de praktijk.

  • Coryza

Ook wel acute snot genoemd. De verschijnselen die u bij uw kippen kunt waarnemen zijn dikke koppen waarbij er ook pus uit de ogen en snavel kan komen. Kippen kunnen erg ziek worden van Coryza. Vaak is het ook moeilijk om de ziekte uit een koppel te krijgen doordat er dragers kunnen ontstaan. Deze kippen hebben de ziekte bij zich, maar vertonen geen verschijnselen. Dragers zijn dus erg verraderlijk omdat ze wel besmettelijk zijn. Bij een stressmoment kan de ziekte tot uiting komen bij de dragers.

  • Bumble foot

Dit is te herkennen aan kippen met een dikke poot (zoolkussen) die ook mank kunnen gaan lopen. Bumble foot start met een wondje aan de poot. Dit kan komen door een harde ondergrond. Indien er een wondje is, heeft de Staphylococcus aureus bacterie de kans om binnen te komen. Deze bacterie zorgt voor een gewrichtsontsteking.

In het zoolkussen bevindt zich pus. Bij een kip is dit helaas erg stevig van consistentie waardoor het lastig te verwijderen is. Dit kan operatief worden gedaan, maar heeft enkel goede slagingskansen in het acute stadium. In een later stadium kan de bacterie zich al verder in het lichaam hebben verspreid.