Konijn aanschaffen
Een konijntje…. Wie wil dat nou niet?
Zo’n schattig pluizig beestje is ook haast niet te weerstaan. Maar je moet goed nadenken voordat je een konijn gaat aanschaffen. Bij een konijn hoort namelijk ook wat verantwoordelijkheid. Het kost tijd om hem te verzorgen. Hier een aantal tips voor het aanschaffen van een konijn.
Op zoek naar een konijn
Voor het aanschaffen van een konijn kan je terecht bij een particulier of dierenwinkel. Ook kan je kijken of er in een asiel of opvang een konijn is. Indien je een bepaald ras in gedachten hebt, dan kun je naar een fokker gaan. Konijnen zijn niet graag alleen. Dus overweeg je een konijn aan te schaffen? Een stelletje heeft zeker de voorkeur! Een mannetje en een vrouwtje is meestal de beste combinatie. Houd er wel rekening mee dat konijnen al erg snel vruchtbaar zijn, dus zorg ervoor dat de konijnen tot 4-5 maanden leeftijd niet bij elkaar zitten om voortplanting te voorkomen. Zet daarnaast ook niet twee wild vreemde konijnen bij elkaar. De kans dat ze gaan vechten en elkaar verwonden is erg groot.
Konijnen koppelen
Het kan zijn dat je bijvoorbeeld al één konijntje hebt en er graag één bij wil hebben of dat er een konijntje ziek is geworden en is weggevallen. Dan is het van belang om een leuk soortgenootje op te zoeken voor het konijn dat nog alleen is. Twee wild vreemde konijnen bij elkaar zetten is niet mogelijk. De kans dat ze gaan vechten is erg groot. Wij raden aan om beide konijnen op neutraal terrein te zetten. Daarnaast kan er gaas gespannen worden zodat de konijnen elkaar wel kunnen zien, ruiken en besnuffelen maar niet kunnen verwonden. Houdt dit een aantal weken vol tot dat de konijnen goed aan elkaar gewend zijn. Vervolgens kan het gaas tussen de konijnen weggehaald worden.
Voeding van het konijn
Dagelijks vers onbeperkt hooi is het allerbelangrijkst voor konijnen. Dit zorgt voor een goede darmflora en een gezond en sterk gebit. Daarnaast kan wat vers groenvoer gegeven worden en/of groente/fruit. Geef dagelijks een kleine hoeveelheid konijnenvoer. Geef hier niet teveel van, hier kunnen ze erg ziek van worden! De darmen van een konijn mogen niet stil komen te liggen, onbeperkt hooi is daarvoor echt een must!
In de winkels zijn verschillende soorten konijnenvoer te kopen. We onderscheiden gemengd voer en brokjes/biks. Het gemengde voer bestaat uit verschillende soorten voeding, deels brokjes, maar ook deels losse zaden en dergelijke. Het konijn eet meestal al het lekkerst het eerste op en laat vaak een deel liggen. Indien je nu gaat bijvullen, krijgt het konijn uiteindelijk voedingstekorten. Bij brokjes zitten alle voedingsstoffen gemengd in het brokje. Hierdoor krijgt het konijn alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar deze brok.
De kosten
De kosten voor aanschaf van een konijn hangen af van waar je het konijn koopt. Daarnaast zijn er ‘eenmalige’ kosten voor het hok, een schuilplaatsje, speelgoed, een ren, voer- en drinkbakje. Deze kosten kunt u zelf zo duur maken als u wilt. En er zijn natuurlijk ook terugkerende kosten, zoals, voer, hooi en bodembedekking. Voor twee konijnen zijn hier de kosten ongeveer 45 euro per maand van. Maar vergeet ook de dierenartsenkosten niet. Het advies is konijnen jaarlijks te vaccineren tegen myxomatose en RHD1 en RHD2 deze kosten liggen rond de 60 euro. En heb je een mannetje en een vrouwtje dan is het ook verstandig om ze te laten castreren en/of steriliseren.
Heeft u nog vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met onze praktijk.