Echografie van de drachtige teef
Een echo van een drachtige teef wordt meestal uitgevoerd tussen de 25e en 30e dag van de dracht. Dit is een handige manier om te bevestigen of de hond daadwerkelijk drachtig is, zodat u niet onnodig voorbereidingen hoeft te treffen voor een nestje dat niet komt. Het biedt gemoedsrust en helpt bij het plannen van de komende weken.
Hoe werkt de echo?
Voor de echo wordt de buik van de teef geschoren, zodat het beeld goed zichtbaar is. De hond wordt meestal op haar rug op de onderzoekstafel gelegd, met behulp van een speciaal kussen voor extra comfort. Mocht de hond zich niet comfortabel voelen of het niet mogelijk zijn om haar op de tafel te leggen, dan is het ook mogelijk om de echo te maken terwijl ze op haar zij ligt of zelfs staand op de grond de echo te maken. Houd er rekening mee dat het lastiger kan zijn om de pups in beeld te brengen.
Wat kunnen we zien op de echo?
Met de echo kunnen we bevestigen of de hond drachtig is en we kunnen zien of de pups in de baarmoeder leven. Het is echter belangrijk om weten dat het aantal pups op een echo nooit met 100% zekerheid te bepalen is. Ook kunnen er veranderingen optreden tussen de echo en de bevalling, dus de echo is slechts een momentopname.
Echo tijdens de bevalling
Indien nodig kan er ook tijdens de bevalling een echo worden gemaakt om te controleren of er nog pups in de baarmoeder aanwezig zijn en of ze nog in leven zijn. Ook in dit geval is dit niet met 100% zekerheid te bepalen.
Mocht u meer informatie willen of een afspraak willen maken voor een echo, neem dan gerust contact met ons op.
